GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

zondag 28 maart 2010

Geschied- en Heemkundige Kring van Landen viert 35-jarig jubileum

Voorzitter Georges Wemans (achtergrond)

Erevoorzitter Roger Delmeire en echtgenote (l)

Fabienne Descamps en An Sevenants

Collette Vanderbeken (voorzitter Heemkunde Vlaams-Brabant)




Afgelopen zaterdag 27 maart 2010 werd er naar aanleiding van dit jubileum een ledenfeest georganiseerd in het Aulnenhof te Walshoutem. Bij zulke feesten horen de traditionele toespraken. Nieuwbakken voorzitter Georges Wemans uitte zijn bezorgdheid over het dalend ledenaantal en de toekomstige tewerkstelling van het personeel van de kring. Ook de relatie kring – toeristische dienst en de vrees om in de huidige structuur nog voldoende geschied- en heemkundige taken te kunnen vervullen kwamen aan bod. Enkele verdienstelijke mensen werden voor de gelegenheid gehuldigd. Erevoorzitter Roger Delmeire om zijn 35-jaar bestuurslidmaatschap, waarvan 15 jaar als voorzitter. In zijn toespraak blikte hij als pionier terug op deze periode. Secretaresse An Sevenants werd letterlijk in de bloemetjes gezet voor haar vruchtbare 25-jarige loopbaan als secretaresse bij de kring. Voorzitster Colette Vanderbeken van het Verbond voor Heemkunde Vlaams-Brabant: “De heemkringen in Vlaanderen en Brussel zijn eigenlijk de basisleggers van de monumentenzorg, de inventarisatie, de restauratie van gebouwen, waarin Landen zeker een grote rol speelde. Ook op archeologisch vlak was Landen de pionier. De Geschied- en Heemkundige Kring van Landen heeft ook de kunst bevorderd met tentoonstellingen…”. Zij wenste de heemkundige kring van Landen “veel succes toe onder het voorzitterschap van Georges Wemans, gesteund door een stevige bestuursploeg en medewerkers!”

zaterdag 27 maart 2010

Jubileumboek: 250 jaar Gertrudisparochie Landen


De auteur, Georges Wemans, verdiept zich in een van de kleinste entiteiten van onze samenleving, de parochie. In dit werk wordt aangetoond hoe de Gertrudisparochie historisch-geografisch tot stand kwam. Het leven, mirakels en cultus van de patrones Gertrudis krijgen een bijzondere aandacht. De eer aan de patrones weerspiegelt zich in haar rijke iconografie. Landen bezit naast Nijvel een bedevaartstraditie. De herinnering aan de patrones wordt levend gehouden via een Broederschap, een jaarlijkse noveen en regelmatige jubileumvieringen. Een kleurrijke katern nodigt de lezer uit een bezoek te brengen aan de Gertrudiskerk. Het leven en werk van de opeenvolgende bedienaren van de eredienst vormen de ruggengraat van de parochiale geschiedenis, dankzij hun intense betrokkenheid met de sterke levensmomenten van de parochianen. Het veelvuldige archief fotomateriaal in dit deel zal bij menig lezer nostalgische herinneringen oproepen. Volkdevotie is van alle tijden. Ook vandaag is er in de Gertrudisparochie een sterke volksbetrokkenheid bij dit parochiale gebeuren.

Het boek kost 10 euro,- en kan besteld worden bij de Geschied- en Heemkundige Kring van Landen, Molenberg 4 3400 Landen (tel 011 88 34 68 of info@ghklanden.be).
Bij thuisbestelling, gelieve 2,8 euro,- toe te voegen voor verzendingskosten.
Bankrekening: 001-0367073-04 met vermelding 'jubileumboek Gertrudisparochie'

Inzegening glasraam bekroont jubileumjaar Gertrudisparochie






Inzegening glasraam door federatiepastoor Jos Figeys


Zondag 21 maart 2010 was een overvolle Gertrudiskerk te Landen getuige van de slotviering van het jubileumjaar met als thema ‘doorheen een nieuw glasraam’. Het kunstwerk werd ontworpen door M. Dehairs en geplaatst door de firma Georis en Dirk Minten. De viering werd opgeluisterd door Stringendo en het gemengd zangkoor ‘Singhet ende Wezet Vro’. Een delegatie uit Nijvel was present. Peter van het glasraam is Will Ferdy, nu afgevaardigd door Patrick Sprengers van het jubileumcomité. Het was in alle opzichten een nimmer vervelende, lentefrisse viering met supplementaire inbreng van jong zang –, dans- en acteertalent. Het nieuwe glasraam werd geplaatst in de rechter (zuidelijke) zijbeuk, naast het glasraam geschonken door de Irish Guards na de Tweede Wereldoorlog. Federatiepastoor Jos Figeys: “Wij willen het nu inhuldigen en zegenen, maar tevens zegenen we alle mensen die financieel gesteund hebben…”. Tijdens de voorbeden stond bij elke lector een kind dat zijn/haar puzzelstuk plaatste bij een demo van het glasraam. Het onderste tafereel van het kersverse glasraam verwijst naar de vermoedelijke geboorteplaats van St.-Gertrudis in Landen en tevens naar de plaats waar Gertrudis haar jeugd doorbracht. Het middelste tafereel symboliseert de mirakelen van St.-Gertrudis en haar leven als abdis te Nijvel. Het bovenste tafereel is een hulde aan alle gelovigen van de kerkgemeenschap. Op het einde van de viering ontving het jubileumcomité een presentje voor zijn jarenlange inzet. Een feestelijke barbecue op het Schilderhof sloot het geheel af.






Ontwerper glasraam: Egide Dehairs