GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

zaterdag 29 juni 2013

Nederlandse heemkring de ‘Baronie van Cranendonck’ op bezoek in Landen

GHK Pepijn@Landen en HK ‘Baronie van Cranendonck’ gaan tijdschriften uitwisselen.

Fabienne Descamps (steenvloer molen)
De gemeente Cranendonck (NL) is op 1 januari 1997 ontstaan uit de samenvoeging van gemeente Budel met de gemeente Maarheeze (excl. Sterksel). Cranendonck ligt tussen Eindhoven en Weert. De twee hoofdplaatsen Budel en Maarheeze hebben beiden iets met onze streek te maken. Budel is een van de weinige plaatsen in dit gebied die tot het Pippinidisch koningsgoed behoren. Maarheeze heeft sinds de middeleeuwen de H. Gertrudis als parochiepatrones.

Voorzitters Jac. Bieman en Georges Wemans hebben in een eerste fase afgesproken elkaars tijdschriften uit te wisselen. In een latere fase zal GHK Pepijn@Landen een wederbezoek brengen aan de Baronie van Cranendonck te Budel (NL).


Onze medewerkster Fabienne Descamps zorgde voor een interessante gidsbeurt in het bezoekerscentrum Rufferdinge en de historische site Sinte Gitter. Johnny Vandevorst zorgde ervoor dat de molen in werking was.

vrijdag 28 juni 2013

Lezing over de Negenjarige Oorlog (1688-1697) in het prinsbisdom Luik

De Slag bij Landen

 
Georges Wemans, Johnny Vandevorst, An Sevenants
en Fabienne Descamps


De Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen organiseert op vrijdag 5 juli 2013 (19.30 u) in de raadzaal van het stadhuis te Landen een lezing over de Negenjarige Oorlog (1688-1697) in het prinsbisdom Luik. Spreker is Ph.D. Roeland Goorts uit Sint-Truiden. Goorts (°1984) is licentiaat geschiedenis (K.U.Leuven) en doctoreerde onlangs aan de universiteit van Reading (Engeland).

 “Deze oorlog is uitzonderlijk aangezien het Luikse prinsbisdom een neutrale staat was, ondanks dat zij deel uitmaakte van het Heilig Roomse Rijk. Ook Landen (Neerwinden) heeft zwaar geleden onder deze oorlog”, zegt voorzitter dr. Georges Wemans.  De nadruk van de lezing zal liggen op de territoriale en politieke organisatie van het prinsbisdom en de internationale politieke component, de organisatie van de milities, het oprichten van een nieuw leger, het onderhoud van de forten enz., de sociaaleconomische gevolgen voor de bevolking en het verloop van de oorlog met een nadruk op de slag bij Landen. De spreker gaat ten slotte na welke invloed deze oorlog had op het prinsbisdom Luik en de Zuidelijke Nederlanden.

Inkom: 2, - euro (inclusief drankje).

dinsdag 4 juni 2013

Provinciale vergadering Heemkunde Vlaams-Brabant te Hoeilaart.

Thema ‘Woud en bos’ op zondag 2 juni 2013



Verslag door Arlette Christiaens, ondervoorzitter.


Deze themadag is prima verlopen: de gans dag zon, inhoudelijk zeer sterk met sprekers als Michel Erckens  vz  heemkring ‘Het Glazen Dorp’ over de ‘Kluizenaars in he Zoniënwoud’, dr. H. Vanoppen met zijn humoristisch gebrachte lezing over ‘Jagen en stropen in Brabant’ en Patrick Huvenne (nog interessanter maar meer theoretisch) over het ‘Bosbeheer en historische relicten in het Zoniënwoud’.
Verder werden twee oorkonden met laudatio uitgereikt aan de heemkring Het Glazen Dorp Hoeilaart voor hun 50-jarig bestaan en aan de Holsbeekse Werkgroep voor Heemkunde voor hun 20-jarige werking.
Na een lekkere en prima verzorgde receptie en lunch in het aangenaam gezelschap van dr. H. Vanoppen en Gust Vandegoor, secretaris Heemkunde Vlaams-Brabant (heel oud leerling van het KA Leuven), zijn we dan om 14.30 u vertrokken met de autobus voor een 2,5 uur durende tocht, met als gids Michel Erkens, door Hoeilaart en omgeving.
We hebben de meeste tijd doorgebracht aan de Augustijnenpriorij van Groenendaal, (werd in 1343 gesticht door drie kanunniken van de Brusselse Sint-Goedelekerk. Jan van Ruusbroec de Wonderbare was één van hen en werd de eerste prior). Deze priorij wordt ook de ‘poort tot het Zoniënwoud’ genoemd. Op het grondgebied Groenendaal hebben we verder ook het Bosmuseum Jan van Ruusbroec (in een mooie vierkantshoeve, is een overblijfsel van de 14e eeuwse priorij van Groenendaal) en de kapel van Groenendaal (restant van de voormalige priorij), bezocht.

We zijn van daar dan vertrokken voor een korte wandeling door het prachtig groene Zoniënwoud met zijn statige beukenbomen (4421 hectare grote beukenbos die meer dan 200 jaar tellen), tevens favoriete jachtgebied van de toenmalige groten (de sponsors) zoals Filip de Goede, Maximiliaan van Oostenrijk, Maria van Bourgogne en Keizer Karel. Enfin, ik voelde mij daar echt thuis!
Om iets na 17.00 u werd dan de bustocht beëindigd, met een laatste bezoek aan het prachtige kasteel-gemeentehuis, het vroegere kasteel (15de eeuws) van de baronnen de Man d’Attenrode en aansluitend nog een tweede receptie met lekkernijen.

En ja, we zijn de ganse dag enorm verwend met veel historisch kennis, een prachtig groen woud op zijn best en de typische serristenwoningen in het stadslandschap van Hoeylaert, een lekker etentje en als toemaatje de ganse dag door een stralend zonnetje (mijn gebeden zijn verhoord!!) met niets dan tevreden heemkundigen. Wat kan een mens van het leven meer verwachten!!


'Twiede' verhalenwandeling Attenhoven schot in de roos

Gie Swolfs verschaft uitleg over de voormalige Petrushoeve
 of Blauwe hoeve

ATTENHOVEN - Meer dan honderd deelnemers gaven present voor de tweede verhalenwandeling, ingericht door de Bende van Jonker Jan van Attenhoven. De organisatoren zagen zich verplicht de deelnemers in twee groepen te verdelen. 


Wij volgden de groep van Gie Swolfs die ruim 55 personen telde. De wandeling startte om 14 uur aan de voormalige pastorie en liep via de St.-Petrusstraat, Lindestraat, Bonsteeg, Kaasstraat, Attenhovensestraat, Nieuwstraat, Witbornstraat, A. Robijnsstraat, Dorpsstraat, Jonker Janlaan, Velmseweg om zo rond 17 uur via de Dorpsstraat terug te keren naar de pastorie. 

De deelnemers kregen een variatie van historische, plaatsnaamkundige en folkloristische feiten geserveerd, alleszins gesmaakt door jong en oud. Gie Swolfs ontsluierde een reeks geheimen van de pastorie, de Petrushoeve, de St.-Antoniuskapel, het Watergat, de Witte Kapel, het Tiendenhof, het Gasthuis, de Keskenssteeg, de Lazarij, de Armentafel, de Trulle, de Goemanshoeve, 't Smidshof, de vroegere gemeenteschool, de Gapaard, de voormalige hoeve Higuet en zoveel meer. 

In de voormalige pastorie, nog in volle restauratie, werd een kleine tentoonstelling gehouden met archieffoto's en kadastrale kaarten van Attenhoven, samen met een digitale voorstelling van de voorbije activiteiten van de Bende.