GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

donderdag 28 november 2013

Koninklijke harmonie van Hollain hartelijk ontvangen te Landen


Afgelopen zaterdag 16 november 2013 werd de Royale harmonie communale van Hollain (Doornik) ontvangen in het stadhuis van Landen. Gastheer schepen Bart Jan De Vos sprak de enthousiaste gasten toe en bood hen een receptie aan. Zij genoten ’s middags van een rijk gevulde Haspengouwse schotel in de villa van ’t Park. 

Heemkundige kring Pepijn@Landen steekt handje toe

Nadien werd de groep door Fabienne Descamps van de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen ondergedompeld in het lokale erfgoed, gevolgd door een trip met stadswandeling in Tongeren. 

Nieuwe dirigent scoort meteen

De avond werd afgesloten met een dubbelconcert met optreden van beide harmonieën in de Lambertuskerk te Walshoutem. De Concertband Landen wist zich vorige maand in de provinciale Vlamowedstrijden met een puik resultaat opnieuw te plaatsen in eerste afdeling voor harmonieorkesten. Voorzitter Lut Vrancken: “Het mooie resultaat kwam er door de gedreven inzet van alle muzikanten, maar toch in het bijzonder door Mark Knuts, die al een paar jaar dirigent van de Jeugdconcertband was en recentelijk ook de Concertband Landen onder zijn hoede nam.”

zondag 24 november 2013

Onze kring en het project van de Landense architect Vanvaek

Het Documentatiecentrum van de GHK Landen kwam in 2008 in het bezit van het archief van deze Landense architect via schenking door zijn dochter Rita Michaux-Vanvaek.

Het archief Vanvaek met Fabienne Descamps (foto: Georges Wemans)
Documentatiecentrum Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen
Deze architect heeft een heel aantal huizen ontworpen in Landen. Hij was eveneens één van de architecten van de uitgebreide Sociale Woningbouw in Landen, scholen in de omgeving, perkjes en monumenten. Zijn werk beslaat een tijdspanne van ongeveer 30 jaar bouwgeschiedenis. Hij vertegenwoordigt de architectuur van de jaren 1930 tot 1960 voor Landen en omgeving. Er volgde tijdens de Open Monumentendag 2008 (thema 20ste editie – 20ste eeuw) een kleine tentoonstelling van enkele uitgevlakte plannen uit de jaren 1930 en 1940, met foto’s van nog bestaande panden. Ook werd een wandelzoektocht uitgestippeld rond ‘20ste eeuwse architectuur’.

Werkgroep Vanvaek

In het voorjaar 2012 startte de werkgroep ‘Project Vanvaek’ met als leden Johan De Rocker, cultuurbeleidscoördinator stad landen; Fabienne Descamps, Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen; Marjan Hofmans, stad Landen/Wonen aan de Gete; Paul Rosseneu leraar ‘Kunstbeleven’ Campus D’Hek Landen; Anja Kühn, lerares geschiedenis Campus D’Hek en werkend lid GHK, later aangevuld met Katrien Cloots, stadsarchivaris. De werkgroep kwam vijf keer samen in plenaire vergadering van april 2012 tot mei 2013.

Vanaf het voorjaar 2012 tot mei 2013 zorgde Fabienne Descamps - ondersteund door Marjan Hofmans - voor het ordenen en inventariseren van dit uitgebreid archief. Deskundig advies werd ingewonnen bij Ellen Vanimpe van het Centrum voor Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa). Sommige plannen werden uitgevlakt, plannen werden genummerd, gegevens werden genoteerd en Marjan Hofmans zette dit om in een werkbaarder Exel-bestand. Ondersteund door Marjan werd er van elk plan een foto gemaakt van de voorgevel, de situatieschets, de naam van de bouwheer en het adres van het pand. Deze gegevens werden uitgeprint en op basis van de prints werd ter plaatse geverifieerd of het pand nog bestaat en werd een foto gemaakt. Aan deze verificatie ter plaatse werkten de leerlingen van Campus D’Hek mee en alle leden van de werkgroep. Leerkracht Paul Rosseneu van Campus D’Hek wijdt sinds 2009 jaarlijks in het kader van de les ‘Kunst beleven’ enkele lessen aan het modernisme en Vanvaek en werkt reeds van bij de start mee in het project (zie Ons Landens Erfdeel nr. 77 p. 59). 

In het kader van dit project raadpleegden Anja Kühn, Fabienne Descamps, ondersteund door Arlette Christiaens de archieven van Saint-Luc in Luik. Gewapend met elk een fototoestel zochten ze tussen de documenten naar sporen van Vanvaek en andere Landense architecten. Ook enkele interviews werden afgenomen: Rita Vanvaek op 17 augustus 2012 (gefilmd door Staf Sterkendries) en architect Robben op 1 maart 2013. Hij woont in de Stationsstraat in een pand van Vanvaek. 

In de loop van het inventarisjaar werd de coördinatie van het project verzorgd door de Geschied- en Heemkundige Kring. De coördinerende taak van de GHK-Landen in de werkgroep zat er op. Het archief dat nogal veel ruimte besloeg in ons documentatiecentrum werd ondergebracht in het stadsarchief, waar Katrien Cloots verder zorg zal dragen voor de goede bewaring. Uiteindelijk doel van het stadsproject Vanvaek is komen tot een tentoonstelling, een publicatie en een wandeling. De kring heeft ondertussen al haar steentje bijgedragen. Werkend lid Anja Kühn participeert verder aan de werkgroep.

(tekst: Fabienne Descamps, documentatiecentrum)

dinsdag 19 november 2013

Onze kringreis naar Ieper (5 oktober 2013)

Groepsfoto kringleden (Ieper - ingang kathedraal) (met dank aan Carla Reynaerts)

Geachte lezer, helaas zijn spelling en grammatica niet mijn sterkste kanten en indien mijn woorden pijn doen gelieve me hiervoor dan te verontschuldigen, ik ben Alice Nahon niet. Vroeg in de morgen begon ik aan de dag met een krant. Wat een geluk dat Bpost altijd zo goed voor ons zorgt en ik onmiddellijk de cultuurkatern kon raadplegen en dat nog voor mijn echtgenoot me om 6.30 u naar het Rufferdingeplein bracht. Er was al veel volk en uiteindelijk vertrokken we met 41 naar Ieper.

Om zeven uur hoorden we de herkenbare stem van Landenaar Albrecht Wauters op Radio 2 en na acht uur koos chauffeur Jef voor muziek uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Om 9.30 u lieten de twee chauffeurs ons achter aan de ingang van de kathedraal, waar Carla - de nieuwe secretaris van de Geschied- en Heemkundige Kring - een foto maakte. Voor 10 u waren we al in het Museumcafé waar een prachtige cartoontentoonstelling te zien was. ‘De Groote Oorlog in spotprenten’ met covers van tijdschriften uit de jaren vóór alles begon, prachtig van vorm en visionair van inhoud. En dan was er koffie met koekje en verkennen van de museumshop met kopen van kaarten en postzegels bij Els de Muyt, vlug schrijven naar het thuisfront en zoef, posten aan de andere kant van de markt. 10.30 u stipt waren de gidsen daar en werden we in twee groepen verdeeld.

Ik volgde Eddy Bertier die ons eerst een mondelinge historische schets gaf en duidelijk maakte dat alle ellende al in 1870 begonnen was. Het was een geschiedenisles om u tegen te zeggen. Ik kon natuurlijk niet weten dat op 28 juli 1914 Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië verklaarde. Na zijn boeiende rondleiding door een prachtig vernieuwd ‘Flanders Field Museum’, dat vooral duidelijk wil maken wat die grote oorlog gedaan heeft met de mens, stapten we tussen de marktkramers naar het restaurant ‘Old Tom’. Onmiddellijk werd de soep niet al te heet geschept. Het tapjesvlees met groentekrans en jonge aardappelen vielen duidelijk in de smaak. Na de senateurtaart met koffie begon de groep uit Landen aan een stadswandeling met gids Frank Gunst.

Volgend op het bezoek aan de prachtige kathedraal stapten we, samen met Frank, in onze bus voor het magnum opus van de reis. Over ‘De leet’, met historische uitleg, door de Elverdingestraat, voorbij de gevangenis naar Bouzinge met uitleg over ‘The gas attack’ en een eerste kerkhofbezoek met hospitaal Essex Farm, dat niet meer bestaat en waar J. McCrae, schrijver van het gedicht ‘In Flanders Fields’, ooit dokter was. Frank maakte ons duidelijk dat we in drie uur tijd onmogelijk 150 begraafplaatsen kunnen bezoeken en legde ragfijn uit waarom de Fransen een voet op Belgische grond hielden. In Langemarke bezochten we het Duits kerkhof met gedenksteen waarop het aantal 44.061 staat, er is ook een massagraf omringd met rechtopstaande gedenkstenen waarop ook een Engelse naam staat. Geen wonder dat dit graf voor speculaties zorgt. Er liggen ook de Erzatstroepen, studenten die naar het front moesten. Toen ik zag dat dit kerkhof vanuit Kassel beheerd wordt moest ik ongewild even aan de kunstmanifestatie Documenta terugdenken, een geestelijke vlucht uit dit oord vol horror en 94 eiken. 

Weer in de bus vervolledigde Frank het verhaal van de Duitse bunkers en dat tot we aankwamen bij een mastodont van een industrieterrein met een stukje bewaarde Engelse loopgraven. We zijn niet alle 41 in ‘The A-frames’ gestapt, ik dus wel en ik kreeg er koude rillingen van. 17 uur voorbij, de zon ging langzaam onder over het ‘Tyne Cot’, de laatste begraafplaats die wij bezochten. Het is DE begraafplaats van NA de eerste wereldoorlog en weer legde Frank ons haarfijn uit hoe deze begraafplaats ontstaan is. De cijfers deden me duizelen en wie niet in de bus bleef kon haar of zijn oren en ogen niet geloven bij het zien van zoveel steen. Hier ligt de hele wereld vredig naast elkaar en op het graf van zoveel onbekende soldaten staat ‘Known Unto God’. Op de terugweg kwamen we nog voorbij verschillende monumenten, Canadezen hebben er een beeld geplaatst, er is een begraafplaats van Eskimo’s en Indianen, 18 % van de soldaten uit Nieuw Zeeland stierven in de Westhoek. Vier jaar geleden hebben de Schotten er een Keltisch kruis geplaatst, niet ver van pretpark Bellewaerde. We kwamen later dan voorzien aan in ‘Old Tom’ en ik moest denken aan de Zuid Afrikanen die in 1917 de oorlog moesten komen oplossen.

De Turkse ovenkoek, met kaas uit Passchendaele en een streekbier, stond klaar en in minder dan een half uur tijd waren we daar weg richting Menenpoort voor ‘The Last Post’ plechtigheid, die er elke avond om 20 uur stipt doorgaat. Voor 20.30 uur waren we weg uit Ieper richting Laânen…
(Verslag: Editfrog)