GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

donderdag 28 mei 2015

Thema 'Water' voor leerlingen basisonderwijs in de Molen van Rufferdinge

Leerlingen 5de leerjaar basisschool Gertrudis markeren
hun wandelroute op de kaart (foto: An Sevenants)

Stef Bollingh zit in het tweede jaar lerarenopleiding in KHLim (Balo-lagere school). Hij doet stage in de Vrije Basisschool Sint-Gertrudis (centrumschool Bovenpoort). Hij regelde voor zijn eindproef voor het 5de leerjaar een themadag ‘water’ met bijzondere aandacht voor de werking van de molen in Rufferdinge.

Fabienne Descamps van de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen beschreef voor de leerlingen de loop van Molenbeek en legde nadien de werking van de watermolen Rufferdinge uit. De leerlingen waren zeer nieuwsgierig en heel geïnteresseerd.  Vooraleer ze verder trokken, moesten ze op een kaart met fluostift hun wandelroute aanduiden. Nadien gingen de leerlingen onder leiding van Stef Bollingh op zoek naar water in Landen: o.a. de watertoren, het Slachthuisplein waar de Molenbeek en de Zeyp te zien zijn. Hij deed onderweg nog enkele waterproefjes





dinsdag 26 mei 2015

Gallo-Romeinse tumuli herwinnen vroegere glorie


De Bortombe van Walsbets (foto 18/05/2015, G. Wemans)

Wie vanuit Gingelom richting Landen rijdt valt al dadelijk het ongewone zicht op van de eeuwenoude Walsbetse grafheuvel, in eer hersteld door het verwijderen van de verwilderde vegetatie. 

“De herwaardering van de tumuli past in het kader van het terug zichtbaar maken van het rijke erfgoed in Landen. We willen hiervan een interlokaal verhaal maken. Samen met omliggende gemeenten Gingelom en Tienen willen we onze streek hiermee in de kijker plaatsen en het unieke van het verhaal achter de tumuli terug naar voor brengen”, zegt schepen van cultuur en toerisme Bart Jan De Vos. “We willen de aandacht van de Landenaar trekken op de geschiedenis die zich heeft afgespeeld op de gronden waar zijzelf dagdagelijks hun leven leiden.” Het budget betreft in eerste instantie de opruiming van de tumuli, nadien volgt de inrichting van de site. Aangezien het hier om Zen-monument gaat, krijgt de stad Landen tachtig procent van de investeringen terug van de overheid.

Lees meer over de Bortombe van Walsbets op onze website: 

zaterdag 7 februari 2015

30 jaar trouwe dienst voor de heemkundige kring Landen

Fabienne en An


Tijdens het nieuwjaarsdiner van de vzw Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen, afgelopen 31 januari 2015, heeft het bestuur haar secretaresse An Sevenants gehuldigd voor haar 30 jaar trouwe dienst. 



Fabienne Descamps, An Sevenants, Georges Wemans
en Alberic Vandenbosch

Dit gebeurde in aanwezigheid van een vijfentwintigtal leden die het evenement en de opgediende maaltijd in de taverne Rufferdinge bijzonder waardeerden. An Sevenants werd in 1985 via een schriftelijke en mondelinge proef aangeworven als halftijdse bediende in het DAC-project. Zij is ook verantwoordelijk voor de dienst toerisme van de stad Landen. Na een snedige inleiding ten gunste van An door voorzitter Georges Wemans, werd tussen de maaltijdgangen door, haar beroepsloopbaan bij de kring op een spitante wijze geschetst door collega Fabienne Descamps. Dat dit in den beginne niet over een leien dakje liep, illustreerden de talrijke – met de nodige attributen geïllustreerde  - ludieke anekdoten, gesitueerd in de tijd van de eerste voorzitter Pascal Delameillieure. De leden waren trouwens in hun nopjes met de aanvullende komische verhalen van de 90-jarige pionier van de kring, Alberic Vandenbossche. De loopbaan van An werd verder geïllustreerd aan de hand van dagbladartikels aangebracht op een houten wand en foto's die van hand tot hand werd doorgegeven.





Arlette Christiaens en Alberic Vandenbosch (voorgrond)
Fabienne Descamps, An Sevenants en Georges Wemans