GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

vrijdag 30 augustus 2013

25ste editie van Open Monumentendag (OMD) brengt streekeigen natuursteen tot leven in Kasteelhoeve Wange.

 
An Sevenants, Georges Wemans en Ellen Depoortere op het erf van
Kasteelhoeve Wange

De Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@ Landen, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) en de stad Landen nodigen u op zondag 8 september 2013 uit in Kasteelhoeve Wange. 


Het complex doet sinds 2011 dienst als seminarie- en logiescentrum. Lincentsteen, Tiens kwartsiet, Gobertangesteen: deze natuurstenen sieren het gebouwenpatrimonium en straatmeubilair van Zuid-Hageland en Haspengouw, tevens zichtbaar als muurpartij of ornament in Kasteelhoeve Wange. "We brengen ze ook via een tentoonstelling tot leven en vertellen over hun ontstaanswijze, ontginning, bouwtechnische eigenschappen … We tonen enkele exemplaren van deze stenen en de materialen om ze te bewerken", zegt voorzitter Georges Wemans van de Geschied- en Heemkundige Kring. 

Publicatie in kleur, wandelingen en huifkartochten


In de begeleidende vierkleurenbrochure lees je over het dorpje Wange, de architecturale kenmerken van de Kasteelhoeve en het verhaal van deze natuurstenen. Als stenen konden spreken… zouden we veel vernemen! Hikke Takka Toe leerde ernaar te luisteren en vertelt via ‘rienjenstiejenen’ wandelingen wat de stenen hem vertelden. Ludieke volksverhalen voor volwassenen en kinderen over de duivel, floddermadammen, een non op een vlammende zeug… Voor het jeugdig volkje organiseert RLZH trouwens enkele doe-workshops rond stenen. Het domeincomplex kan verkend worden via begeleide wandelingen. Hoe voelt het aan om op het ritme van destijds met een huifkar te slenteren op de omringende keiharde kasseiwegen? Probeer het en geniet achteraf van de lokale gastronomische versnaperingen. 

Kasteelhoeve Wange – Eliksemstraat 26 3400 Landen (Wange): van 10 u – 18 u.

Meer info: info@ghklanden.be of 011 88 34 68.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten