Sporen van de 'Groote Oorlog'
Twee fietslussen en een belevingscentrum
De Eerste Wereldoorlog heeft ook in Vlaams-Brabant diepe sporen nagelaten. Naar aanleiding van de herdenking '100 jaar Wereldoorlog I' werkte toerisme Vlaams-Brabant het project 'Sporen van de Groote Oorlog' uit. Dit project omvat twee fietslussen, één rond de Getelinie en één rond de Dijlelinie, en een belevingscentrum in Tildonk
Fietsen langs sporen van de Groote Oorlog
Er worden twee fietslussen uitgestippeld langs de historische oorlogslinies aan de Gete en de Dijle in Oost-Brabant. Deze lussen volgen het bestaande fietsknooppuntennetwerk en lopen door de elf deelnemende gemeenten. Op elke fietslus komen per gemeente vijf informatieve buitenpanelen en een picknicktafel. De buitenpanelen handelen over een uitzicht, een gebouw of een relevant verhaal. De lokale heemkundige kringen zorgen voor de plaatselijke verhalen.
Oorlog beleven in Tildonk
In het Ursulinenklooster van Tildonk (Haacht) komt op het gelijkvloers een belevingscentrum over de Eerste Wereldoorlog, bestaande uit een combinatie van een chronologische (voorgeschiedenis, de inval, de bezetting, de nasleep en wederopbouw, de geschiedenis van het klooster) en thematische indeling (smokkel, kinderen in oorlogstijd, surrogaatproducten, mobiliteit/transport, opeisingen, avondklok en verwoestingen). Daarnaast zal het centrum ook werken met getuigen die inspelen op de beleving, vooral van de dagdagelijkse aspecten van de Eerste Wereldoorlog in Vlaams-Brabant.
Het project wordt gecoördineerd door Toerisme Vlaams-Brabant en is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen en de elf deelnemende gemeenten en hun heemkundige kringen. Landen neemt niet deel aan het project. Er is een budget van 800.000 euro voorzien. Het project zal klaar zijn in april 2014. Achteraf komt er nog een verhaal van de hele provincie en een educatief project voor de derde graad van het lager onderwijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten