Lezing spionage en Belgische spionnen oorlog ’14-‘18
Eerbetoon aan de Landense spionnen via tentoonstelling
Georges Wemans en Fabienne Descamps Op de achtergrond: de ijzeren palmen ter ere van de Smeesters (Bezoekerscentrum Rufferdinge Landen) |
De Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen en de dienst Cultuur nodigen u op vrijdag 6 december 2013 (20 u) uit op een lezing en tentoonstelling over het thema spionage in België tijdens de oorlog ’14-’18. De lezing wordt gegeven door een expert ter zake, em. prof. dr. A. Vanneste, die voor de tweede maal te gast is in Landen.
Voorzitter Georges Wemans: “Vanaf het begin van de oorlog werden de inlichtingendiensten van de geallieerden gecentraliseerd in Nederland onder leiding van de Britten. Daar gewapend verzet tegen de Duitsers weinig zin had, zagen de geallieerde legers snel het nut in van een uitgebreid spionagenetwerk in het bezette gebied. Duizenden Belgen waren lid van de haast ontelbare kleine en grotere organisaties en leverden bijzonder nuttige diensten aan de militaire staven… … maar er was ook de Duitse contraspionage!” De lezing wordt geïllustreerd met originele bewegende en stilstaande beelden.
Mini-tentoonstelling
“We brengen ter plekke ook een mini-tentoonstelling over de Landense spionnen”, vervolgt Fabienne Descamps. “Meer specifiek over de lotgevallen van vader en zoon Smeesters, leden van het spionagenet Cereal Company, die werden terechtgesteld en Thérèse Michaux, lid van het net Edith Cavell, die werd opgesloten in Duitse gevangenissen, maar het overleefde.”
Raadzaal stadhuis. Gratis inkom.
Een uitgelezen succes: 80 aanwezigen. Boeiende lezing. Ontroerend bezinningsmoment. Mooie tentoonstelling.
BeantwoordenVerwijderen