GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

maandag 1 juli 2013

Opendeur archeologische site Sinte Gitter.

Begeleide wandeling Stationsplein - A.S. Sinte Gitter



De opendeur trok duidelijk minder bezoekers dan de voorbije jaren. In 2011 tijdens de feestelijkheden rondom 800 jaar Landen trok de site nog een duizendtal bezoekers aan. In 2012 werd de site niet opengesteld omwille van de doopplechtigheid van de Landense reuzen. Dit jaar vielen nog meer activiteiten samen: de braderie, het straattheater en de activiteit van de Landense reuzen. 

De nabijgelegen boerderij gebruikt terecht of onterecht tevens de benaming 'open deur Sinte Gitter', wat verwarring sticht bij de bevolking. Een schande is dat in 2010 en 2011 een buurtfeest (Buurtcomité Sinte Gitter) - naast de kerkruïne - op de site werd georganiseerd. Het bestuur van de kring zal hierop nauwlettend toezien en niet nalaten klacht in te dienen bij de verantwoordelijke autoriteiten.

De kring heeft onder leiding van onze medewerkster Fabienne Descamps (verkleed als Sint-Gertrudis) en werkend lid Claudy Winant (verkleed als Sint-Amandus) een wandeling naar de site georganiseerd met vertrekpunt het Stationsplein. Een twintigtal personen wandelden mee met onze gidsen, dronken de Geertenminne op de site en volgden nadien de rondleiding in de kerkruïne. Enkele tientallen individuele bezoekers, waaronder de schepen Bart Jan De Vos, volgden hun voorbeeld. 

Het dagelijks bestuur van de kring hield een korte vergadering (twee bestuursleden, zeven werkende leden waren aanwezig) rondom de planning van de eerstvolgende activiteiten: de verkoop van dubbels uit het documentatiecentrum op de Rommelmarkt van 7 juli 2013 (Edith Van Hoef en Anja Kühn) en de molendag en ambachtenmarkt met heemkundige tentoonstelling op 4 augustus 2013 (Georges Wemans, Arlette Christiaens en Carla Reynaerts). De eerstvolgende vergadering wordt gepland op 4 september 2013. Voortaan zullen de bestuursvergaderingen doorgaan elke eerste woensdagavond van de maanden september tot en met juni (behalve indien de datum een feestdag of een officiële vakantiedag betreft) in het zaaltje van de taverne Rufferdinge (20 u). Het bestuur zal zich beraden over de toekomstige organisatie van de opendeurdag op de archeologische site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten