GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

zondag 24 november 2013

Onze kring en het project van de Landense architect Vanvaek

Het Documentatiecentrum van de GHK Landen kwam in 2008 in het bezit van het archief van deze Landense architect via schenking door zijn dochter Rita Michaux-Vanvaek.

Het archief Vanvaek met Fabienne Descamps (foto: Georges Wemans)
Documentatiecentrum Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen
Deze architect heeft een heel aantal huizen ontworpen in Landen. Hij was eveneens één van de architecten van de uitgebreide Sociale Woningbouw in Landen, scholen in de omgeving, perkjes en monumenten. Zijn werk beslaat een tijdspanne van ongeveer 30 jaar bouwgeschiedenis. Hij vertegenwoordigt de architectuur van de jaren 1930 tot 1960 voor Landen en omgeving. Er volgde tijdens de Open Monumentendag 2008 (thema 20ste editie – 20ste eeuw) een kleine tentoonstelling van enkele uitgevlakte plannen uit de jaren 1930 en 1940, met foto’s van nog bestaande panden. Ook werd een wandelzoektocht uitgestippeld rond ‘20ste eeuwse architectuur’.

Werkgroep Vanvaek

In het voorjaar 2012 startte de werkgroep ‘Project Vanvaek’ met als leden Johan De Rocker, cultuurbeleidscoördinator stad landen; Fabienne Descamps, Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen; Marjan Hofmans, stad Landen/Wonen aan de Gete; Paul Rosseneu leraar ‘Kunstbeleven’ Campus D’Hek Landen; Anja Kühn, lerares geschiedenis Campus D’Hek en werkend lid GHK, later aangevuld met Katrien Cloots, stadsarchivaris. De werkgroep kwam vijf keer samen in plenaire vergadering van april 2012 tot mei 2013.

Vanaf het voorjaar 2012 tot mei 2013 zorgde Fabienne Descamps - ondersteund door Marjan Hofmans - voor het ordenen en inventariseren van dit uitgebreid archief. Deskundig advies werd ingewonnen bij Ellen Vanimpe van het Centrum voor Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa). Sommige plannen werden uitgevlakt, plannen werden genummerd, gegevens werden genoteerd en Marjan Hofmans zette dit om in een werkbaarder Exel-bestand. Ondersteund door Marjan werd er van elk plan een foto gemaakt van de voorgevel, de situatieschets, de naam van de bouwheer en het adres van het pand. Deze gegevens werden uitgeprint en op basis van de prints werd ter plaatse geverifieerd of het pand nog bestaat en werd een foto gemaakt. Aan deze verificatie ter plaatse werkten de leerlingen van Campus D’Hek mee en alle leden van de werkgroep. Leerkracht Paul Rosseneu van Campus D’Hek wijdt sinds 2009 jaarlijks in het kader van de les ‘Kunst beleven’ enkele lessen aan het modernisme en Vanvaek en werkt reeds van bij de start mee in het project (zie Ons Landens Erfdeel nr. 77 p. 59). 

In het kader van dit project raadpleegden Anja Kühn, Fabienne Descamps, ondersteund door Arlette Christiaens de archieven van Saint-Luc in Luik. Gewapend met elk een fototoestel zochten ze tussen de documenten naar sporen van Vanvaek en andere Landense architecten. Ook enkele interviews werden afgenomen: Rita Vanvaek op 17 augustus 2012 (gefilmd door Staf Sterkendries) en architect Robben op 1 maart 2013. Hij woont in de Stationsstraat in een pand van Vanvaek. 

In de loop van het inventarisjaar werd de coördinatie van het project verzorgd door de Geschied- en Heemkundige Kring. De coördinerende taak van de GHK-Landen in de werkgroep zat er op. Het archief dat nogal veel ruimte besloeg in ons documentatiecentrum werd ondergebracht in het stadsarchief, waar Katrien Cloots verder zorg zal dragen voor de goede bewaring. Uiteindelijk doel van het stadsproject Vanvaek is komen tot een tentoonstelling, een publicatie en een wandeling. De kring heeft ondertussen al haar steentje bijgedragen. Werkend lid Anja Kühn participeert verder aan de werkgroep.

(tekst: Fabienne Descamps, documentatiecentrum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten