GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

dinsdag 1 april 2014

Inhuldiging gerenoveerd Gertrudisbeeld en -altaar

Op 17 maart 2014, de feestdag van de heilige Gertrudis, werd in de Sint-Gertrudiskerk te Landen het 15de eeuwse Gertrudisbeeld en altaar plechtig heringehuldigd door federatiepastoor Raf De Smedt. Dit gebeurde tijdens het hoogtepunt van de jaarlijkse noveenviering. 

Federatiepastoor Raf De Smedt zegent het beeld en altaar in.

Bij nazicht van het beeld, werd een oppervlakkige vervuiling ontdekt. Uitdroging en parasieten in het hout dreigden het verder aan te tasten. Het kunstatelier Slabbinck uit Brugge onderwierp op vraag van de Broederschap Gertrudis het beeld einde 2013 aan een grondige inspectie. Hieruit bleek dat een conservatie te verkiezen was boven een restauratie. Daarenboven werd het altaar dat het beeld draagt volledig gedemonteerd en behandeld. Het geheel biedt nu een prachtige aanblik, waarin het gerenoveerde beeld van de heilige Gertrudis schitterend tot uiting komt. “De verering van de heilige Gertrudis kan voor de volgende eeuwen worden verdergezet en iedereen is welkom om zich te herbronnen bij de aanblik van de patrones van Landen”, aldus de Broederschap Gertrudis. Deze laatste draagt samen met de kerkraad de kosten van de geslaagde renovatie. 

Lesmoment

Jean-Luc Kempeners (Broederschap Gertrudis)
vertelt over de mirakels van de heilige Gertrudis

Leerlingen van de Middenschool Gertrudis volgden tijdens de noveen in de parochiekerk een godsdienstles à la carte gegeven door een lid van de Broederschap. Kleurrijke glas in loodramen symboliseren het leven van Gertrudis, terwijl een kostbaar 16de eeuws kazuifel de mirakels van de heilige verzinnebeeldt. De leerlingen waren in de ban van het beeld en het altaar. Het lesmoment werd afgesloten met een bezoek aan de torenruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten