GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

zaterdag 12 april 2014

Tentoonstelling ‘Landen, taaleiland op drift (1795-1963)’


Tijdens de periode 1795-1800 werd door de toenmalige Franse bezetter het kanton Landen opgericht, ressorterend onder het departement van de Ourthe, de latere provincie Luik. 


An Sevenants en Georges Wemans
Vijftien Vlaamse gemeenten van dat kanton vormden een schiereiland in een anderstalige provincie en gingen bijgevolg gedurende 168 jaar taalvreemd tot aan de vastlegging van de taalgrens in 1963, waarbij hen toen onderdak werd verleend in de tweetalige provincie Brabant. Niet iedereen was gelukkig met deze regeling. Sommigen wilden bij Luik blijven, anderen zagen een adoptie door Limburg meer zitten. “We tonen de historische evolutie in woord en beeld tussen 1795 en 1963: het Franse taalimperialisme, de taalpolitiek van de Hollanders, de verfransing van Landen via het spoor, de invloed van de ‘Flamenpolitik’ van de Duitse bezetter, de taalstrijd via de ‘Los van Luik’-actie, de invloed van de talentellingen en de taalwetten, de problematiek van de overgang naar Limburg of Brabant, de vastlegging van de taalgrens”, zegt Georges Wemans, voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring Landen vzw. De tentoonstelling kwam tot stand met financiële steun van de stad Landen.

Bezoekerscentrum Rufferdinge: 27 april 2014 (Erfgoeddag) t.e.m. 1 juni 2014 (openingsuren volgens regeling toeristisch seizoen). Info: info@ghklanden.be: 011 88 34 68.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten