GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN LANDEN vzw

maandag 17 november 2014

Tentoonstelling in het bezoekerscentrum Rufferdinge te Landen van 16 tot 28 november 2014 met tekeningen van Jacques Debroux en de zeefdruk 'Felix' in samenwerking met Rudi Jacoby.

De prent 'Felix' (links) is te koop in het BC Rufferdinge te Landen.
Op de foto: de ouders van Rudy Jacoby, Rudy Jacoby en Jacques Debroux.

De tentoonstelling in het bezoekerscentrum Rufferdinge te Landen (Molenberg 4) toont een selectie rond het thema ‘De Groote Oorlog’. Geen historische feiten, maar begrippen als lijden, angst, conflict en overleven vormen de invalshoek.

Aanleiding voor de tentoonstelling was de vraag van zeefdrukker Rudi Jacoby om een prent te maken, geïnspireerd op een familielid. Een neef van zijn grootvader sneuvelde op 18 augustus 1914 in Grimde tijdens de gevechten aan de Getelinie. Sergeant Felix Jacoby wordt gehuldigd op verschillende monumenten in Landen. In 'Onze jongens' - een recente uitgave van ‘De Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen’ - is een bijdrage over hem opgenomen. De prent 'Felix' is een huldebetoon aan de vele onbekenden die tegen wil en dank in ‘De Groote Oorlog’ terecht gekomen zijn. Een prent over verloren dromen…

Wie is Jacques Debroux?

Jacques Debroux volgde kunstopleidingen aan de academies van Tienen en Leuven (atelier vrije grafiek). Hij woont in Leuven en werkt er als zelfstandig graficus. Na jaren vormgeven schakelde hij resoluut over op illustreren. Hij verkiest het potlood boven de computer. In 2005 won hij de Grafiekprijs Frans Masereel. De klare lijn van illustraties beïnvloedt sterk zijn artistieke projecten. Jacques Debroux is op de eerste plaats tekenaar. Talloze schetsen vormen de basis, met vele inspiratiebronnen, van kamerplant tot groot verhaal. Door uitpuren en associëren groeit een creatie. Nu eens ontstaat een complex beeldverhaal, dan weer primeert de eenvoud. Een zwart-wit tekening wordt verder bewerkt met uiteenlopende materialen en technieken. Aquarel, gouache, collage, cheuren, krassen, en vind-materialen worden intuïtief door elkaar gebruikt.

Wie is Rudy Jacoby?

Rudi Jacoby woont ook in Leuven en werkt er als zeefdrukker. Als autodidact ambachtsman stelt hij zijn ervaring in dienst van kunstenaars. Hij realiseerde kunst-edities met Robert Crumb, Joost Swarte, Anne-Mie van Kerckhoven, Allart Lakke, Dave McKean en vele anderen. Zowel Jacques Debroux als Rudi Jacoby hebben grootouders in de regio Landen. Voor hen is de tentoonstelling in het bezoekerscentrum Rufferdinge een beetje ‘thuis’komen.

Foto’s van hun samenwerking en meer informatie vind je op de facebookpagina’s Grafiek.Leuven en 'Jacques Debroux'.

Contact:
grafiek@telenet.be
jacquesdebroux@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten